Πληροφορίες
Το Νερό σε... Καρέ
 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ… ΚΑΡΕ

 

Διαδρομές του νερού στη Θεσσαλονίκη

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Διαδρομές του νερού στη Θεσσαλονίκη» φιλοξένησε από τις 19 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2011 το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης της ΕΥΑΘ Α.Ε. με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2011. 

Η έκθεση με έργα του Θεσσαλονικιού φωτογράφου Γιώργου Πούπη περιλάμβανε τις «διαδρομές» ενός ποτηριού με νερό σε αναγνωρίσιμα σημεία της Θεσσαλονίκης, από ιστορικά μνημεία μέχρι πολυσύχναστους δρόμους. Η απρόσμενη αυτή περιήγηση συνεχιζόταν εκτός πόλεως, σε υδάτινες φυσικές «κατασκευές», για να καταλήξει στη στεγανότητα του στούντιο, όπου αναδεικνυόταν η προεξάρχουσα θέση του νερού στην καθημερινότητά μας. 

Η δράση αυτή της ΕΥΑΘ Α.Ε. -συνέχεια του ετήσιου εταιρικού ημερολογίου για το 2011 με ανάλογο φωτογραφικό υλικό- «παρακολουθούσε» το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2011 των Ηνωμένων Εθνών «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόμενοι στην Αστική Πρόκληση» («Water for Cities: Responding to the Urban Challenge»).

  

Νερό ως πηγή έμπνευσης

Το «Νερό ως πηγή έμπνευσης», μακριά από διυλιστήρια, βιολογικούς και σωληνώσεις, πέρασε από… φωτογραφικό φίλτρο στην ομότιτλη έκθεση που διοργάνωσαν από κοινού η ΕΥΑΘ και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο Μουσείο Ύδρευσης. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 21 Μαρτίου 2007, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου).

Το νερό της θάλασσας, των ποταμών, αυτό που τρέχει στον παραδοσιακό νερόμυλο ή αυτό που εξατμίζεται σε ένα ιστορικό χαμάμ «εγκλωβίστηκε» στα καρέ 15 φωτογράφων κοσμώντας παράλληλα τους τοίχους του μουσείου, δίπλα στον ιστορικό μηχανολογικό εξοπλισμό του παλιού κεντρικού αντλιοστασίου.
Έργα τους παρουσίασαν οι Σ. Δαγτζίδης, Σ. Καλέσης, Γ. Καραγιαννοπούλου, Β. Καρκατσέλης, Ε. Κάτσικα, Κ. Κίτσος, Γ. Μήλτσιος, Ευ. Μουρατίδης, Τ. Ντεγιάννης, Η. Παπαδόπουλος, Κ. Παπαναούμ, Ε. Πετρίδου, Χ. Παπαφράγκου, Θ. Ράπτης και Μ. Τσομπάνογλου.