Πληροφορίες
Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2014
 

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Λίμνες της Βόρειας Ελλάδας» της ΕΥΑΘ Α.Ε., με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2014.

«Για τη δεύτερη ‘πολιτιστική παρέμβαση’ της ΕΥΑΘ με τις λίμνες της Βόρειας Ελλάδας, μετά την ανάλογη έκδοση για τα ποτάμια το 2012» έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες του υγρού στοιχείου και το έργο της ΕΥΑΘ ως μιας σύγχρονης, κερδοφόρας επιχείρησης κοινής ωφέλειας. Ο Γ. Τόλης της γκαλερί «Ειρμός» μίλησε για την «απερίγραπτη γοητεία του ταξιδιού στη γυναικεία ομορφιά των λιμνών, σε αντιδιαστολή με την αρρενωπότητα των ποταμών», μιας κι όλα σχεδόν τα ποτάμια έχουν αρσενικό όνομα και οι λίμνες θηλυκό. «Ο Γ. Πούπης έκλεισε το δίπολο των γλυκών νερών, αναδεικνύοντας με το λόγιο, αθώο βλέμμα του τη λυρική ενατένιση του κόσμου μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας», επισήμανε ο κ. Τόλης.

Για τον φωτογράφο ως ποιητή των εικόνων και τη δική του «αναλόγως ποιητική συμβολή» μίλησε ο συγγραφέας Θ. Γεωργιάδης, που έντυσε με κείμενο τα καρέ του λευκώματος, ενώ ο ίδιος ο φωτογράφος Γ. Πούπης έκανε λόγο για τη βιωματική σχέση του με το υδάτινο περιβάλλον των λιμνών, που «λειτουργούσε πάντα θεολογικά» για τον ίδιο.

Ο Θ. Σουπίλας παρουσίασε την ευρωπαϊκή δράση CC-WARE για το νερό και την κλιματική αλλαγή, όπως και το επιχειρησιακό εργαλείο REAL-t-SO για τις υπερχειλίσεις, στα οποία δραστηριοποιείται η ΕΥΑΘ Α.Ε.