ΕΥΑΘ
 
05.06.2018. Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που αποτελεί μέλος του δικτύου των "Μπλε Κοινοτήτων" ("Blue Communities"), αναγνωρίζοντας το νερό ως κοινό αγαθό και προασπιζόμενη τον δημόσιο χαρακτήρα των φορέων διαχείρισής του!
Τον σχετικό τίτλο παρέδωσε χτες στον Δήμο Θεσσαλονίκης η ΕΥΑΘ, ως πρέσβειρα των "Μπλε Κοινοτήτων" στην Ελλάδα, και υπογράφηκε από τον δημάρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την Καναδή πρόεδρο της ευρύτερης πρωτοβουλίας "Μπλε Πλανήτης" ("The Blue Planet Project") Maude Barlow  και τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, καθηγητή Γιάννη Ν. Κρεστενίτη.
"Η πρωτοβουλία για τις 'Μπλε Κοινότητες' ξεκίνησε από τη χώρα μου, τον Καναδά, και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Είμαι ενθουσιασμένη που η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο δίκτυο αυτό μαζί με άλλες πόλεις του κόσμου όπως το Παρίσι και σε λίγο και το Βερολίνο. Σήμερα η Θεσσαλονίκη ενώνει τη φωνή της με άλλες πόλεις διεθνώς, για να προασπιστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό, ώστε να πάψει να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας και ιδιωτικοποίησης. Είναι κι αυτή η ενέργεια μέρος της προσπάθειας επίλυσης των οικολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με το νερό, η επάρκεια του οποίου μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν δεν αλλάξει η στρατηγική μας σε σχέση με τη διαχείριση του νερού έως το 2030, μόνο το 60% των ανθρώπων θα έχει πρόσβαση σε αυτό! Ελπίζω όλη η Ελλάδα να γίνει τελικά... μπλε!", δήλωσε μετά την υπογραφή του τίτλου η κ. Barlow.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, "στην ουσία πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επισημαίνει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ενώ προωθεί τη χρήση του νερού βρύσης έναντι του εμφιαλωμένου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της ένταξής μας στις 'Μπλε Κοινότητες' θα προωθήσουμε τη χρήση του νερού βρύσης στο δημαρχείο και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια, αλλά και στους επαγγελματίες της εστίασης". Ο κ. Κρεστενίτης, ανακοίνωσε ότι "η ΕΥΑΘ θα ξεκινήσει προσπάθεια προώθησης του νερού βρύσης σε όλες τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες θα αναβιώσουμε παλιές δημόσιες κρήνες, οι οποίες θα αποτελέσουν και αντικείμενο τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της πόλης".